For cirka ti år siden påtok AOC-en Crozes-Hermitage seg en festlig oppgave: å møte gourmetene i en ny storby hvert år, med sikte på å finne en uformell familiekrets av motiverte sommelierer og elskverdige kokker, det vil si mennesker som i likhet med oss selv elsker god vin og har samme vennskaps- og fellesskapsverdier. Ett av resultatene av dette er, for hver by, en vakker trykksak på 48 sider. Vandringene våre har vekselvis ført oss til Paris, Brussel, London, Berlin, Stockholm, København og Amsterdam. Etter hvert har den uformelle familien vår vokst og utvidet seg. Med denne nye publikasjonen tilføyer vi Oslo til vår samling av destinasjoner. Og vi har fremfor alt knyttet vennskapsbånd med nye personer, som du vil oppdage på de neste sidene. Hils dem fra oss.
Road trip
Wine spots
Green warriors
Interview Liora Levi
Interview Andreas Viestad
Last ned magasinet
Andre Magasiner
Foto Haakon Hoseth, Anne Bergeron
Innledningsvis, her er seks steder i oslo som forteller om historie og lokale forhold. men det er også seks steder der man spiser og drikker. slik var det ikke alltid før. disse stedene er symboler på endringene i en by som i dag er blitt et arnested for mat og drikke.
i toppklassen.
Tekst : Anne Fredrikstad
01.
Grand Café & Vinkjeller
Midt i hovedstadens paradegate, Karl Johan, rett over Stortinget og et steinkast fra Slottet, ligger ærverdige Grand Cafe og Vinbar. Grand Cafe er et landemerke og en kulturinstitusjon både i Oslo og Norge. Fortsatt henger det store veggmaleriet her av «Kristianiabohem» som et minne om at dette var stamstedet til kjente, nordmenn som Edvard Munch, Henrik Ibsen og Fritjof Nansen. Det historiske hotellet har også huset fredsprisvinnere, rockestjerner og kjente presidenter.
Her er flere arkitektoniske perler, som det dekorative glasskuppeltaket i restaurant Palmen. På menyen er det fokus på norske råvarer som reinsdyr og fisk, med en «internasjonalt fusion vri». I underetasjen, åpnet Vinkjelleren i 2016. I et moderne og hyggelig lokale, med hele 16.000 flasker kan gjestene boltre seg i et utvalg av 1500 ulike viner fra hele verden.
02.
Festningen
I det som en gang var et fengsel, i et av landets mest betydningsfulle forsvarsverk, Akershus festning, åpnet restauranten med samme navn, i 2013. Det er historie i veggene og lokalet har bevart en historisk sjarm, både inne og ute. Restauranten kaller seg et brasseri og har plass til 150 gjester. Rettene er basert på råvarer i sesong, med mye fisk og kjøtt.
Dette er et populært sted på sommeren, med stor uteservering med plass til 300 personer. Her er det spektakulær utsikt mot øyene i indre Oslofjord og Aker Brygge. Både maten, utsikten og en imponerende vinliste, med mye fransk vin, har gjort at Festningen står oppført i Michelinguiden. Festningen er også på lista over De historiske spisestedene i Oslo.
festningenrestaurant.no
03.
Mathallen
Langs Akerselva i Oslo, i en nedlagt industrihall på Vulkan, ligger hovedstadens første mathall. Dette er blitt et «matmekka» for både Oslofolk og turister med mer enn 40 spisesteder, forretninger og barer. Små delikatessebutikker med alt fra fersk sjømat, pølsemakeri, grønnsaksforretning til utenlandske spesialvarer, gjør dette til et populært sted å handle. Det er også et godt utvalg i små spisesteder, med noe for enhver gane, med lokal norsk mat, kjente europeiske og mer eksotiske retter fra fjernere strøk.
Mathallen holder også ulike matevent, som feiring av den offisielle vaffeldagen. De arrangerer også konserter. I annen etasje ligger Kulinarisk Akademi som har en egen vinklubb, og her tilbys mat- og vinkurs flere ganger i løpet av året. Mathallen er åpen alle dager, bortsett fra mandager.
mathallenoslo.no
04.
Telegrafen
Telegrafen er et nytt og moderne konsept som åpnet i 2021. Telegrafen ligger i et historisk og monumentalt bygg fra 1924, som i mange år var landets telefonhus. I dag kaller de seg Norges største utested. Her kan du ta en helaften, med flere coctailbarer, vinbarer, nattklubb og restaurant. Lokalet er på hele 800 kvadratmeter, og telefonens historie har et gjennomgående tema både i
dekor og navn.
De ulike barene er også innredet i egne sjangere fra 1960 til 1990-tallet. Restaurant Bestorp, har som mål å by på folkelig gourmet, med nordiske råvarer med internasjonal vri. Restauranten har a la carte meny, eller du kan velge en fast tre til seks retter.
telegrafenoslo.no
05.
Vaaghals
Midt i hjertet av Oslos nye metropole bydel, Bjørvika, i det moderne kvartalet kjent som Barcode, ligger den første restauranten som etablerte seg i området i 2014. Vaaghals definerer seg som en norsk restaurant. Den har kjente medeiere som Arne Hjeltnes, kokk Arne Brimi og sportsutøverne Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang, kjent fra «gutta på tur». Maten har fokus på norske mattradisjoner med en kreativ vri og moderne presentasjon.
De har også et solid og spennende vinkart, med hovedfokus på vin fra klassiske distrikt i Europa. Vaaghals går over to etasjer og har stor plass. Med glassvegger på flere sider, fremstår restauranten som lys og luftig, med tilbyr utsikt til Operaen og Sørenga. Restauranten har også en uteservering om sommeren, og den er oppført i Michelinguiden.
vaaghals.com
06.
Vippa
Langs havnepromenaden mellom Aker Brygge og Sørenga, i et nedlagt lagerskur på 1000 kvadratmeter skjuler det seg en mathall med food courts. På sommeren er dette et attraktivt spise- og drikkested med en stor uteservering på kaia, med utsikt over Hovedøya og indre Oslo havn, og rett ved siden av fiskere og passerende cruiseskip. Med mat fra flere verdensdeler, som Syria, Polen og Inda, er nok dette ett av de meste internasjonale spisestedene i Oslo. Dette er blitt et svært populært sted etter at det ble åpnet i av gründer Kaja Skovborg-Hansen og Norges første kvinnelig Michelinkokk Heidi Bjerkan. Fokus er bærekraftig mat, og råvarer fra lokale bønder i Oslo-området.
Med mat fra flere verdensdeler, som Syria, Polen og Inda, er nok dette ett av de meste internasjonale spisestedene i Oslo. Dette er blitt et svært populært sted etter at det ble åpnet i av gründer Kaja Skovborg-Hansen og Norges første kvinnelig Michelinkokk Heidi Bjerkan. Fokus er bærekraftig mat, og råvarer fra lokale bønder i Oslo-området.
vippa.no
Wine Spots
Oslo har i dag et stort antall vinbarer med vinkart som ofte er forbløffende, både på grunn av presise, veloverveide valg og et rikholdig tilbud. Dette kommer nok av at det vanligvis er svært profesjonelle sommelierer som har styringen. De har erfaring og sterke overbevisninger, og samarbeider med hverandre for å dele de ypperste referansene og de siste oppdagelsene på området.
Tekst : Anne Fredrikstad
Green Warriors
Norden har lenge blitt ansett som å være «flinke i klassen» når det gjelder miljø og karbonfotavtrykk, det gjelder også i restaurantbransjen. Det har heldigvis blitt moderne å være bærekraftig, det i kombinasjon med gode nordiske råvarer har gjort Oslo til en metropol for kokker og restauranter med en god miljøvisjon.
Tekst : Mona Haugen-Kind
Restaurant Rest
En restaurant som virkelig har tatt dette med restemat og bærekraft for fullt alvor er Restaurant Rest, med mottoet «fine dining on food waste» lager denne restauranten, som ligger midt i Oslo, gourmetmat av det som ellers ville vært matsvinn. Det lune lokalet er basert på samme filosofi som maten, og her finner man resirkulerte trebord, vannkarafler i gjenbrukt glass og spennende vegg- og takpynt man bare kan drømme om hvor kommer fra. Kjøkkensjef Jimmy Øien og teamet hans har en sterk lidenskap for å vise mannen i gata at restemat også kan gi kulinariske opplevelser og brilliante smaker. Her vet man aldri hva man får på menyen eller fra hvor. Men man kan være sikker på at man både blir mett og fornøyd.
restaurantrest.com
Stallen
Stallen er søsterrestauranten til FYR, denne lille og intime fine dining restauranten ligger i nabobygget og styres av Sebastian Myhre, kokken bak FYR. Den er et ode til norsk mat og nordiske ingredienser. Restauranten har som filosofi å ta et steg tilbake fra global mat, og heller fokusere på alle de fantastiske råvarene vi har rundt oss. Planter og vekster i nærliggende natur, utvalgte bønder med god dyrevelferd og glade dyr og ikke minst fiskere. Dette er historien de ønsker å formidle gjennom menyen på mellom 20-25 retter, med en velutvalgt vinliste til for de som ønsker det.
restaurantstallen.no
Restaurant Einer
Denne restauranten holder til i et gammelt hus fra 1600-tallet i det historiske Oslo, her kombineres nordisk-inspirert mat med gamle tradisjoner, som røyking, gjæring, salting og sylting. Det er Sara Johansson og Svein Trandem som står bak rattet på restauranten, og de var de første som satset på fine dining og vegetarmat i Oslo da de åpnet for fire år siden. Surdeigsgrøt med nektariner og tyttebær, sellerirot med søl og ramsløk, kamkjell fra Frøya med grillet løk og skrei fra Lofoten med bacon og sort hvitløk er blant de fristende rettene her i vintersesongen.
restauranteiner.no
Kontrast
«Det blir aldri bedre sluttresultat enn kvaliteten på den råvaren man begynner med. Vår hensikt er å tilby skandinavisk mat av ypperste kvalitet» skriver Mikael Svensson om restauranten Kontrast. Restauranten ligger rett ved Mathallen og her benyttes økologiske og lokale råvarer, samt leverandører av kjøtt som er anerkjente innen dyrevelferd. Mikael er den som både har bygd, låret og driftet denne skuta som i dag har èn Michelinstjerne, han ble født på landsbygda i Skåne blant bønder og åpent landskap, og har videreført dette via restaurantkarrieren. Han er i tillegg kåret til en av de 300 beste kokkene i verden.
restaurant-kontrast.n
FYR Bistronomi & Bar
Om sommeren har denne restauranten en av Oslos fineste uteserveringer, men FYR er verdt et besøk om vinteren også. Her er fokuset på kortreist og ærlig mat i ujålete omgivelser, gode norske råvarer i sesong. Her finner man deilige retter med sjøkreps fra Frøya, bakt Lysing, norsk ytrefilet og andre lokale norske råvarer.
fyrbistronomi.no
Wine+Sushi
I 2020 åpnet Norges første Co2-nøytrale restaurant Wine+Sushi, her kombineres høykvalitets sushi, skandinavisk design og organiske viner. «Det er en fremoverlent, grønn og moderne by med en levende atmosfære, som passer perfekt med det vi som restaurant ønsker å være. I tillegg kommer vi nærmere vår hovedingrediens, ASC-sertifisert norsk laks» forteller Anders Westerholm og Matti Sarkkinen. «For oss er ikke bærekraft én enkelt handling, men et fundamentalt prinsipp som gjennomsyrer alt vi driver med. Det er alt fra å bruke bærekraftige ingredienser og ren energi, til å minimere matavfall, resirkulere alt, fremheve veganske alternativer og organiske viner samt vaske med miljøvennlige rengjøringsmidler. De utslippene det ikke er mulig for oss å kutte, kompenserer vi for gjennom bidrag til klimatiltak.»
sushibarwine.com
Liora Levi
Den tidligere vinneren av norgesmesterskapet for sommelierer gir nå råd og anbefalinger på tv. Her snakker vi om vinens betydning I det norske samfunnet… og om hennes begeistring for crozeshermitage-Vinene.
«Hva jeg helst vil drikke? En god Syrah fra Nord-Rhône, gjerne fra Crozes Hermitage, da er jeg i himmelen.» Liora Levi er et kjent navn innen vin i Norge. Hun er vinanmelder i God Morgen Norge på TV 2, skriver om vin for Maison Mat & Vin, underviser om vin, deltar i den internasjonale tv-serien «Wine First», hun har vunnet flere mesterskap for vinkelnere, er president for den norske vinkelnerforeningen og aktiv i den internasjonale vinkelnerforeningen ASI (Association de la Sommellerie Internationale) - for å nevne noe. Liora startet å jobbe i restaurantbransjen på tidlig 2000-tallet. I 2010 begynte hun på sommelierutdannelsen. Det ble litt av en reise.
«Jeg gikk fra å kunne ingenting til å bli Norgesmester i vinsmaking for vinkelnere.»
-Du var vel ikke alene om å ikke kunne så mye om vin den gangen?
-Nordmenn har vært gjennom en revolusjon de siste årene. Det har vært gøy å være med på denne. Å få skrive om vin og dele vinkunnskap i God Morgen Norge på TV 2. Jeg har erfart at nordmenn vil lære mer og kjøpe nye type viner.»
En norsk vinrevolusjon
«Det har blitt mer fokus på vinlister. Vi har flere Michelinrestauranter. Men vi har også Star Wine List, som jeg jobber for. Det er en guide til å finne vinbarer og restauranter
med særdeles godt utvalg av vin. Det er ikke bare det at nordmenn har blitt mer åpne for å prøve nye viner. De er også blitt bevisste på hva den serveres i, forteller Liora, som også er ambassadør for den østerrikske glassprodusenten Riedel. «Folk er blitt gale etter glass. De innser at glass har en effekt på opplevelse på av vin. Det finnes jo et glass for
hver type drue, sier hun.»
Flere damer i vinverden
Da Liora Levi startet var det flest menn som dominerte i bransjen. Dette her endret seg, mener hun. «Det var en del kvinnelige vinkelnere. De mest kjente var menn. Da jeg begynte å gå på pressesmaking for å skrive om vin, var damene i mindretall. I dag er vi ikke lenger det.» For mange er Liora Levi et forbilde. «Vinkelnerforeningen i Norge hadde 90 medlemmer i 2017. I dag har vi 360. Mange av dem er damer.»
Perlene
Det har også skjedd mye siden 2020, forteller hun. «Da restaurantene stengte på grunn av Covid, måtte vi fokusere på å lage mat og vin i kombinasjon hjemme. Vi ble bevisste på gode råvarer, og da måtte vi også ha gode viner til – og ble villige til å bruke mer penger. Dette har også ført til at flere ikke bare velger viner som står i hyllene på Vinmonopolet, men har oppdaget at de kan handle vin på bestillingsutvalget. Det er i bestillingsutvalget at perlene ligger. Det gjelder også vin fra Rhône. Utvalget av vin fra Crozes Hermitage i basisutvalget er lite, men i bestillingsutvalget er det mye mer å velge i. Det som er kult med drua Syrah og Crozes Hermitage er at de har mye syre og frukt. De passer til alt fra rødt kjøtt, vilt, gryter og ikke minst grillmat. Jeg tror mange ikke vet at dette er vinen de vil drikke!
Tekst : Anne Fredrikstad
Foto : Maia Hansen
Andreas Viestad
Hvor foretrekker du å drikke vin i Oslo?
– Oslo har et fantastisk utvalg av vinbarer og restauranter, og det som er kult er at man kan velge mellom så mange ulike stiler og stemninger. Territoriet vinbar har fantastisk utvalg av vin på glass, Gapet og Bar Larso er ungt og kult, mens Nektar både er en flott vinbar og samtidig restaurant. Jeg har så mange favoritter blant restaurantene, men hvis jeg skal trekke fram to vil jeg nevne Hot Shop, som akkurat fikk Michelin-stjerne, og min første restaurant St Lars!
Hvis noen kommer til Oslo for første gang og vil ha et godt måltid og god vin, hvor skal de gå?
– For en førstegangsbesøkende til Oslo på sommeren vil jeg anbefale et besøk på Skur 33, eller kanskje Salome, som er mitt sted, begge veldig bra på sjømat.
Hvor handler du helst vin privat?
– Mitt favoritt Vinmonopol er Thereses gate 31, Oslo (kategori 5).
Hva syns du om viner fra Rhônedalen i Frankrike?
– Jeg er veldig fan av Rhône-viner. De røde er fantastisk til lam og til grilla mat. Men spesielt er jeg glad i hvit Rhône, som jeg synes er undervurdert.
Noen siste ord?
– Mitt neste store restaurantprosjekt er i den tidligere amerikanske ambassaden i Oslo, like ved Slottsparken. Der skal vi bygge en stor vinkjeller og har allerede nærmere 20.000 flasker.
Tekst : Mona Haugen-Kind
Foto : Lars Petter Pettersen